Färga håret hemma


Vad bör man tänka på vid en färgning av håret hemma?

Först så ska nämnas att är du under 16 år bör du inte färga håret pga allergiska reaktioner. Många frisörer färgar inte håret på unga under 16 år. Det bästa är egentligen att du håller dig så nära din riktiga hårfärg som möjligt vilket är ca två steg uppåt och neråt på skalan utifrån din egen hårfärg. Det är alltid lättare för håret att bli mörkare än ljusare. En varm ton framhävs lättare än en kall ton. Tänk gärna på att välja en färg som passar din hudton.

Toning

Är du osäker på den nya kulören så prova först med en toning för att se resultatet. Med en toning så vet du om att du behöver bara tvätta håret lite extra för att tvätta ur färgen om du inte är nöjd. Toning sliter inte så mycket på håret som en färgning gör.


Inköp

Ett tips är att du kan köpa toning eller färg online som skickas hem till dig.
Priset är det samma eller mycket billigare än det hade varit i en butik.
OBS! har du långt hår ska du köpa 2st förpackningar för att det skall räcka.


Läs instruktionen noga

Tänk på det här. Ta det lugnt.
Läs hela anvisningen innan du börjar färga eller tona håret.
Gör exakt som det står i instruktionen. Harmoni skapar bättre resultat.

Gör inget hudtest innan färgning

Så här säger Läkemedelsverket om hudtester:
Läs användningsinstruktionerna till hårfärgningsmedlen men genomför inte de hudtester som tillverkarna ibland föreslår. Läkemedelsverket avråder från dessa hudtester och anledningen är att hudläkare anser att ett sådant test inte är tillförlitligt. När ett hårfärgningsmedel används direkt på huden finns dessutom alltid en risk att kroppen reagerar med att utveckla en allergi. Om du har utslag i ansiktet eller känslig, irriterad eller skadad hårbotten ska du inte färga håret. Skador på huden gör att ämnen lättare kan tas upp och reagera, dvs. risken för att utveckla allergi ökar. Har du gjort en så kallad svart henna tatuering på huden tidigare och fått en hudreaktion ska du inte färga håret. Risken är nämligen stor att du redan blivit allergisk mot ett ämne i svarta hennan som också finns i hårfärgningsmedel, eller liknar ämnena i hårfärger


Ifall du får en allergisk reaktion

Om du får en allergisk reaktion efter infärgningen av ditt hår så rekommenderar vi dig att ringa sjukvårdsupplysningen telefonnummer 1177. De frågar oftast om allergichocken satt sig i halsen. 
Det vanligaste rådet är att äta allergitabletten Lorotadin. Rekommendationen är även att uppsöka vård om man får svårt att andas.

Färga färgat hår

Om håret är färgat tidigare och har fått en utväxt skall färg användas på utväxten. Man kan med fördel använda toning på längderna för att fräscha upp den tidigare färgen. Använd aldrig färg på redan färgat hår, det sliter onödigt mycket på hårstråna. Ungefär 6-8 veckor behövs innan en utväxt syns på ett färgat hår.

ANNONS
Askblond hårfärg
Henna hårfärg olika varumärken

Tips vid färgning/toning

Innan du börjar så ska du inte tvätta håret eftersom färgen lättare fastnar om håret är otvättat. Applicera gärna färgen/toningen med skyddshandskar när håret är fuktigt.Ta med finger topparna och massera in färgen/toningen över hela håret. Det är lättare att få det jämt och då samlas inte all färg på vissa platser i håret. Tipset här är att använda en kam i plast och kamma igenom hela håret då fördelar färgen sig bättre. Viktigt är att använda hela flaskan så att alla pigment följer med. Se till att torka bort färg som kommer på huden. Speciellt då bakom öron och i pannan. Ska du använda en permanent blond färg och har ett blekare hår kan du undvika att få en grön nyans i håret genom att pigmentera håret före med en guldaktig toning. Tänk på att den då skall vara ljusare än den färgen du valt som slutresultat.

Hur får jag bort färg som kommit på huden?

Det blir enklare att torka bort färgen om man använder ett läpp balsam som man stryker längs hårfästet och bakom/på öronen. Torkas sedan lätt av med en fuktig handduk. Glöm inte bort att titta på inredning mm för du måste torka bort eventuella spill direkt annars biter färgen i ordentligt. 


Skydda dig och omgivningen från färgspill

Man kan med fördel lägga en gammal handduk på golvet och även en handduk på axlarna för att skydda från spill av färgen. En uppklippt sopsäck går också bra den täcker en stor del av kroppen. Eller klipp av en sopsäck 30-40 cm från botten. Gör ett hål för halsen i botten och klipp upp lodrätt mitt på ena långsidan mot hålet i botten. Tejpa snittet på långsidan när du satt på "capen". Om dom medföljande handskarna släpper igenom färg så är det bra om du har smörjt in händerna med olja innan. Blir lättare att tvätta av färgen då från händerna. Rulla gärna ihop matta och andra textiler och lägg utanför badrum till du är klar. 


Skölj håret i vatten med citron

Omedelbart efter att du färgat håret skölj det i vatten med citronsaft från en pressad citron. Då sitter färgen i längre och håret blir mer glänsande och färgrikt. När du är klar ska du inte ta i balsam eftersom färgen då lättare försvinner.


Tjock hår

Har du ett långt tjockt hår så kamma igenom håret med en bred tandad kam efter du lagt i hårfärgen. Det är mycket lättare att kamma igenom och fördela färgen jämnt. Är håret långt kan det behövas 2-3st paket hårfärg. Beror lite på vilket märke det är. Börja mitt på huvudet och arbeta dig ner mot sidorna, tag sedan baksida och därefter resten längst med håret. Kamma till sist igenom håret med en fin kam så skall det bli jämt.


Hårskötsel

Tänk på att ta hand om ditt hår efteråt för att det skall behålla sin lyster och för att det skall se fylligt ut. Hårvårdsprodukter som reparerar och skyddar håret är värt att lägga pengar på. Genom att tillsätta 2st teskedar färg i balsamen förlänger du färgresultatet. Låt balsamen sitta i 3-5 minuter och skölj med varmt vatten. Efter en schamponering där du tänkt använda en hårinpackning gör du så här: Handdukstorka håret ordentligt OBS VIKTIGT! Lägg därefter i hårinpackningen kamma igenom håret med en bredd tandad kam. Gör stor skillnad. När detta är klart vira upp håret i en handduk i ett par timmar. "Microfiber turban handduk" från Laura är riktigt bra också. Den är skonsam mot håret och sliter inte som en handduk. När du sköljer av hårinpackningen behöver du inte ha balsam i om det är en bra inpackning.


Tvätta inte håret

Ja inte för ofta i alla fall. Var tredje dag ungefär är bra så att
lyster och färg varar längre.
Det gäller hitta en balans när det gäller antal tvättningar.
Lite olika för olika personer. Fast ju oftare du tvättar håret desto fortare blir det smutsigt.


ANNONS

Moroccanoil Moisture Repair Paket

MOROCCANOIL MOISTURE REPAIR PAKET


Hjälp det blev fel

Tänk på att det inte går att färga eller tona ett redan färgat/tonat till att bli ljusare! För detta krävs en avfärgning, som vanligtvis blir bäst hos en frisör. Vill man få bort en del av färgen efteråt kan man använda diskmedel. För övrigt har det blivit fel så gå till en frisör som hjälper dig att få håret snyggt igen. 


Smarta hårfärgningstips

Många frågor dyker upp i ens huvud när man ska ändra hårfärg. Inte så konstigt eftersom för många är det ett stort steg att förändra sin färg på frisyren. Vi kan alla behöva bra tips när man skall färga håret hemma. Det kommer ständigt smarta hårfärgnings tips som man kan ha stor nytta av. Därför hittar du bra information här som kan vara till hjälp innan du börjar mixtra med ditt hår - för säkerhets skull. Du kan även hitta andra användbara tips som kan behövas vid en färgning hemma.

Färga håret svart hemma


15 tips hur du färgar håret själv hemma

 • Håll dig gärna så nära din riktiga hårfärg som möjligt för bästa resultat

 • Har du långt hår ska du köpa 2st förpackningar för att det skall räcka.

 • Läs instruktionerna noga.

 • Gör inget allergitest.

 • Rulla ihop matta och andra textiler i badrum. Undvik färgstänk.

 • Använd gamla handdukar på golv och axlar. Uppklippt sopsäck går också.

 • Läpp balsam/vaselin på hårfäste,öron,hals för att lättare torka av färg.

 • Olja gärna in händer innan du sätter på skyddshandskar. Färgen släpper lättare.

 • Är du osäker på kulören tona håret först för att se resultatet.

 • Är håret färgat innan använd färg på utväxten.

 • Applicera färg och massera in och fördela med plastkam för jämt resultat.

 • Skölj håret  i citronvatten efter att du har färgat håret.

 • Använd aldrig balsam direkt efter färgning.

 • För långvarigt resultat tillsätt 2 st teskedar färg i balsamen.

 • Tvätta inte håret så ofta för att behålla lyster