Färga håret vid graviditet

Graviditetstest på håret

Ingen har tillräckligt mycket information för att kunna garantera att det är helt säkert att färga håret med kemiska hårfärgningsmedel under graviditeten, så många gravida kvinnor väntar tills efter första trimestern
Men det finns heller inte data som visar att dessa kemikalier orsakar fosterskador hos människor. 

Färga håret gravid

Man har, under årens lopp, gjort djurförsök för att undersöka detta. Vissa, men inte alla, studier har visat att en del av de kemiska substanser som används i hårfärgningsmedel är teratogeniska (orsakar fosterskador). I många fall utsattes djuren i dessa försök för extremt höga doser av dessa kemikalier, doser som inte på några sätt är jämnvärdiga med vad en kvinna som färgar håret var eller varannan månad får.

Kemikalierna som används i både halvpermanenta och permanenta hårfärgningsmedel är uppenbarligen inte starkt giftiga. De har använts en lång tid och ingen forskning har påvisat fosterskador, så det är förmodligen säkert att färga håret under graviditeten. Om du dessutom följer instruktionerna noga (använder handskar, ventilerar väl och inte låter behandlingen pågå längre än rekommenderat), så tar du inte upp så mycket av dessa substanser.

ANNONS
Askblond hårfärg
Henna hårfärg olika varumärken

Ett alternativ du kan pröva är att slinga håret. Kemiska substanser absorberas genom huden, inte själva hårstrået. Behandlingar som minimerar mängden färg som kommer i kontakt med hårbotten kan alltså vara något för den som är orolig.

En del experter rekommenderar vegetabiliska hårfärgningsmedel istället för kemiska under graviditeten. Många av dessa innehåller också mindre mängder av samma kemikalier som vanliga permanenta och halvpermanenta hårfärgningsmedel innehåller. Ren henna är ett alternativ som inte gör det. Henna är en halvpermanent, vegetabilisk hårfärgningsprodukt som anses mycket säker att använda - men färgen kanske inte passar alla! Här finns ekologiska hårfärger.


Färga håret vid graviditet


Det är viktigt för kvinnor att vara tillfreds med sig själva under graviditeten. Det kan vara värt att fundera på om det kommer att göra att du känner dig lite piggare av att färga håret, eller om det kommer att leda till nio månader av onödig oro. Om du färgar håret under graviditeten bör du använda handskar och göra behandlingen i ett välventilerat utrymme för att minimera kontakten med de kemikalier som finns i hårfärgningsmedlet.                                  

Källa Babycenter.com

ANNONS

Moroccanoil Moisture Repair Paket

MOROCCANOIL MOISTURE REPAIR PAKET